Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Det goda mötet
Isbn: 978-91-1308-043-7
Förlag: Norstedts
Kategori:
Psykologi
Tillgänglig sedan: december 2016

E-bok

Det goda mötet

Hur bemöter vi våra medmänniskor, professionellt och privat? Vad är det som gör att ett möte blir lyckat eller mindre lyckat? I alla möten är "medmänsklighet" ett nyckelord, menar Emmanuel Ezra, som i sin yrkesverksamhet som läkare ständigt befinner sig i situationer där mötet med en annan människa har en stor betydelse. Våra värderingar och prioriteringar avspeglas i vårt sätt att förhålla oss till varandra, och lägger därmed grunden till ett gott möte.

Hur vi hanterar våra möten kan vara helt avgörande för det resultat vi uppnår i skolan, på banken, arbetsförmedlingen eller sjukhuset. Möten pågår mellan människor överallt och hela tiden. Ibland misslyckas vi och får kritik för vårt bemötande. Bakom kritiken finns oftast en människa som inte känner sig sedd, trygg, tagen på allvar eller som i värsta fall känner sig kränkt. Intressant nog gäller också det omvända: människor som blir väl bemötta är ofta mer förlåtande i sin attityd om något går snett. Vi kan alla genom kunskap, medvetenhet och humor bidra till det goda mötet.

"Allt verkligt liv är möte, skrev Martin Buber. Jag kan bara ödmjukt instämma. Som nyfödda börjar vår personlighet och vårt liv att formas i mötet med våra föräldrar och våra närmaste. Resten av livet är en lång rad möten där vi formas och omformas hela tiden. Vi påverkar andra genom vårt sätt att bemöta dem, och det är spännande att tänka på att vårt sätt att bemöta andra även är med och formar oss själva till dem vi är. Våra möten ger livet mening och värde. Utan goda möten kan livet bli meningslöst, glädjelöst och fattigt. Vår förmåga att bidra till goda möten och vår förmåga att hantera smärtsamma möten avgör i stor utsträckning hur vårt liv kommer att gestalta sig. Jag känner mig privilegierad som får gå en i bemötandeskola där en lektion kan innehålla glädjen över att få berätta för en patient om en lyckad operation, och en annan innebär att få följa en människas sista dagar, timmar och minuter. Det goda mötet ger livet glädje och mening."
Emmanuel Ezra



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone