Virus
Mikä virus oikeastaan on? Miksi käytämme samaa termiä niin Iranin ydinohjelmaa vastaan suunnitellusta tietokoneohjelmasta kuin ensimmäisen maailmansodan jälkeen 30 miljoonaa ihmistä tappaneesta espanjantaudista? Tiesitkö, että sinunkin perimässäsi on enemmän virusten jäänteitä kuin varsinaisia ihmisen geenejä?
Viruksen perimmäinen luonto on yksinkertainen: virus käyttää jotakuta hyväkseen päästäkseen levittämään tarinaansa jälleen seuraavaan isäntään. Ilman uutta tartuntaa loinen kuihtuu ja katoaa maailmasta. Tähän yksinkertaiseen mekanismiin perustuu myös sen mahti: valtoimenaan leviävä virus voi muuttaa koko ympäröivää maailmaa.
Ebolan, HIV:n tai influenssan kaltaiset virukset voivat muutaman geeninsä avulla tehdä valtavaa tuhoa. Toiset virukset taas voivat pelastaa meidät antibiooteille vastustuskykyisiltä bakteereilta tai auttaa parantamaan syöpiä. Myös kulttuurissa on ideoiden, meemien, kokoelmia, jotka ovat levinneet viruksen lailla.
Todellisuutemme muodostuu valtavasta määrästä vuorovaikutuksia, ja monista niistä toimii viruksen kaltaisia loisia. Ensimmäiset virukset syntyivät miljardeja vuosia sitten osana elämänsyntyprosessia, ehkäpä jo ennen solujen kehittymistä. Olisiko meitä edes olemassa ilman viruksia? Voiko viruksen kautta ymmärtää maailmankaikkeuksien evoluutiota?
Tämä kirja vie lukijan kiehtovalle matkalle virusten täyttämään maailmankaikkeuteen, jossa elämä, tiede ja filosofia nivoutuvat yhteen.
Virologian dosentti Matti Jalasvuori on alallaan johtavia nuoren polven tutkijoita, joka työskentelee Suomen Akatemian biologisten vuorovaikutusten huippututkimusyksikössä ja toimii koordinaattorina 29 Euroopan maan EU-rahoitteisessa, elämän syntyä ja kehitystä maailmankaikkeudessa tutkivassa Origins-hankkeessa.
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone